Näin haet lainaa netistä (vaihe vaiheelta)
Tuhannet suomalaiset hakevat lainaa verkosta vuosittain ja yksi syy nettilainojen suosioon on hakemisen helppous ja nopeus. Hakuprosessi on selkeä ja yksinkertainen:
1. Valitse listalta rahoittaja, jolta löytyy toiveitasi vastaava lainasumma sekä laina-aika. Muista vertailla myös todellisia vuosikorkoja sekä siirtoaikoja.
2. Siirry rahoittajan sivustolle, täytä maksuton lainahakemus ja saat lainatarjouksen joko heti ruudulle tai sähköpostilla. Lainatarjouksesta löydät kaikki lainaehdot sekä korko- ja muut kulutiedot.
3. Jos lainatarjous on mieleesi, hyväksy se verkkopankin tunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Muista, että sinulla on aina 14 vuorokauden palautusoikeus, mikäli muutat mielesi lainan suhteen.
4. Laina siirretään tilillesi nopeimmillaan heti tai viimeistään 1-2 arkipäivässä (suuremmat yksityislainat).
Tuhannet suomalaiset hakevat lainaa verkosta
Lainatarjonta on Suomessa erinomainen, sillä tavallisessa pankissa käymisen sijaan voi lainaa hakea verkosta vaikkapa omalta kotisohvalta. Rahoittajia on kymmeniä erilaisia ja lainavaihtoehtojakin löytyy joka lähtöön. Ei siis liene ihmekään, että lukuisat suomalaiset ovat ottaneet lainaa netistä ilman minkäänlaisia ongelmia.
Suomessa yksityislainoja koskeva lainsäädäntö on suhteellisen tiukka, mikä on tietenkin hyvä asia lainan ottajan kannalta; lainan kustannukset pysyvät matalina eikä markkinoille päästetä huijareita. Nettilaina on myös nopeampi ottaa kuin tavallinen pankkilaina, sillä lainapäätöksen saa usein jo 5 minuutin päästä hakemuksen tekemisestä.
Lainojen korot ja kustannukset
Yksityislainojen korko ja muut kustannukset ilmoitetaan yleensä rahoittajan sivustolla, mutta myös lainatarjouksessa, joka lähetetään hakijalle lainahakemuksen jättämisen jälkeen. Suomessa yksityislainoille on asetettu korkokatto
Edullisimmillaan lainakorko on tällä hetkellä 4.19%, mutta keskimäärin korko on yli 10%. Lainakorkoon vaikuttavat lainasumma, laina-aika, lisämaksut sekä hakijan luottoluokitus. Koron lisäksi muita mahdollisia kustannuksia ovat tilinhoitomaksut, palvelumaksut, pikasiirtomaksut yms. Lainanantajien tulee ilmoittaa kaikki kulut sekä lainan todellinen vuosikorko jo lainatarjouksessa, jotta yllättäviä kuluja ei ilmesty myöhemmin.
Kannattaako lainan hakeminen netistä?
Jos ei aikaisemmin ole hakenut lainaa, saattaa rahoituksen hakeminen verkosta askarruttaa. Nykypäivänä rahoitusala on Suomessa kuitenkin hyvin valvottua ja tietoa saa runsaasti jo ennen lainan hakemista.
Itse asiassa on monta hyvää syytä hakea lainaa verkosta:
- Lainan hakeminen on helppoa ja onnistuu kotoa käsin
- Lainoja voi vertailla kätevästi ja näin etsiä edullisimman rahoittajan
- Netistä voi lukea muiden kokemuksia lainanantajista sekä heidän palveluistaan
- Hakemukset käsitellään nopeammin kuin tavallisissa pankeissa ja rahat saa tililleen jopa 5 minuutissa
Joitakin haittapuoliakin on, kuten esimerkiksi se, että lainan ottamisen helppous saattaa joidenkin kohdalla johtaa ylilyönteihin; lainaa otetaan liikaa eikä takaisinmaksu onnistu, mikä pahimmillaan johtaa maksuhäiriömerkintöihin ja ulosottoon. Lainaa ei siis koskaan tule hakea ns. turhan takia, vaan kannattaa aina tehdä itselleen maksusuunnitelma.
Lainanhakijan muistilista